Pianosta ja musiikista

Kirjasta: Pianon taika Stuart Isacoff​

Lue

Pianosta ja musiikista

”Piano on ehkä monipuolisin koskaan keksitty soitin. Sen sävelalue bassosta diskanttiin on yhtä laaja kuin orkesterilla. Sillä voi jopa tuottaa samanaikaisesti kymmenen ääntä – joskus jopa enemmän – ja jättää ne kaikumaan pianistin tahdon mukaisesti. Piano murisee ja laulaa ja lyö tahtia. Se pystyy toistamaan yhtä luonnollisella tavalla kurinalaisia fuugia kuin impresionistisia vesiputouksiakin. Ja toisin kuin kiittämätön käyrätorvi tai vaatelias oboe, se on uskollinen palvelija, kunhan sen vain pitää vireessä. Mutta pianon monipuolisuuden taustalla oleva varsinainen periaate on piilossa soittimen valkoisten ja mustien koskettimien takana. Kahden mustan koskettimen ryhmä, sitten kolmen, sitten kahden ja niin edelleen muodostavat toistuvan kuvion valkoisten koskettimien yhtenäisen rivin yläpuolelle. Kun silmä on tottunut maastoon, mustien koskettimien ryhmät kertovat koskettimiston jokaisen sävelen nimen. Säveliä on vain kaksitoista erilaista. Niistä jokaiselle on annettu nimeksi jokin aakkosten kirjain tai siitä johdettu nimi, ja nykyisessä viritysjärjestelmässä vierekkäisten sävelten välimatka on aina sama, kuin tikapuiden askelmilla.

 

 

Tästä järjestelmästä syntyy ihmeellisiä tuloksia: sen ansiosta Chopinin preludi voi hyväillä koskettimia kevyesti, Debussyn parfymoidut fraasit pyöriä pehmeissä pilvissä, Webern laskea liikkeelle monimutkaisia melodianpätkiä kiiltävien helmien nauhana.

Kaikki tämä on mahdollista vain siitä syystä, että moderni koskettimisto on suunniteltu täysin symmetriseksi – jokainen sävel on luotettavasti ja kiistatta samalla etäisyydellä sitä edeltävästä ja seuraavasta sävelestä. Tämän viritysjärjestelmän ansiosta yhdestä sävelestä aloitettu musikaalinen kuvio voidaan ”kopioida” mistä tahansa toisesta sävelestä aloittamalla; näin syntyy musiikillinen maailmankaikkeus, jossa sävelten väliset suhteet ovat varmasti ja yhtenäisesti aina samat. Jos näin ei olisi, piano olisi kuin shakkipeli, jonka säännöt muuttuisivat vähän väliä.”

Kirjasta: Pianon taika Stuart Isacoff

pianonsoittaja
flyygelit
Steinway

Ota yhteyttä

Pianonvirittäjä Eero Koivisto

Eero Koivisto

Roinilantie 1 A, 90440 KEMPELE

Soita

0400-680 998

Lähetä sähköpostia

eero.koivisto (at) icloud.com