1800-luvun sointeja

Steinway–flyygeli vuodelta 1896, nro 86052

Lue

”Vanha rouva” Steinway–flyygeli

Teksti: Eero Koivisto

Löysin vuonna 1993 erään oululaisen varaston kätköistä täysimittaisen, vuonna 1896 Hampurissa valmistetun Steinway & Sons konserttiflyygelin, joka oli täysin soittokelvottomana kunnossa ja tuhannen päreinä, kuten sanotaan. Kaikupohjassa oli toistakymmentä halkeamaa, kansi oli kahtena kappaleena, koneisto oli kelvottomassa kunnossa ja ulkopinnat lähes puhki kuluneet.

Flyygeli ei kelvannut enää kenellekään eikä kukaan osannut arvostaa sitä. Aloin itsekseni vähitellen kunnostamaan sitä ja muutamaa vuotta myöhemmin yhteistyössä Suomen Flyygelimestarit Oy:n ja Markku Onnelan kanssa saimme sen viimein perusteellisesti korjattua v. 1999. Flyygeli siirrettiin Oulun musiikkikeskuksen Tulindberg-saliin, jossa se on ollut alusta lähtien suosittu konserttisoitin. Flyygelillä ovat halunneet soittaa monet arvostetut pianistit mm. Eero Heinonen, joka soitti sillä Madetojan salissa Beethovenin konserttoja, ja Risto Lauriala, joka käytti sitä Schubert-levyn äänityksessä. Flyygelin hankki Ouluun vuonna 1897 Uleåborgs Sångförening- sekakuoro puuhamiehenään silloin Oulussa asunut kuuluisa musiikkikauppias ja apteekkari R.E. Westerlund, jonka perustama musiikkiliike toimi mm. Steinwayn maahantuojana.

1920-luvulla Oulun kaupunki osti flyygelin, ja se toimi konserttisoittimena kaupungin konserttisaleissa vuoteen 1970 saakka. 1970-1990 flyygeli toimi konservatoriossa opetussoittimena, mutta uusien toimitilojen valmistuttua vuonna 1990 konservatorion opetus- ja konserttikäyttöön hankittiin uusia soittimia ja flyygeli varastoitiin.

Lokakuussa 2017 Hollantilainen pianisti Ronald Brautigam – joka on yksi maailman merkittävimmistä pianisteista – vieraili Oulussa ja valitsi juuri tämän 121 vuotta vanhan flyygelin konserttisoittimekseen ja soitti sillä kolmena iltana Madetojan salissa kaikki kuusi Beethovenin pianokonserttoa yhdessä Oulu Sinfonian kanssa.

Ronald Brautigam soittaa v. 1896 valmistettua Steinwayta

Vanha rouva

Kirjoittanut Raija Forsström

Helsingin Sanomissa 26.8.1999 ilmestynyt artikkeli ”Vanhasta rouvasta”. Kirjoittaja Raija Forsström on paitsi Helsingin Sanomien toimittaja myös monivuotinen Kuhmon Kamarimusiikin tiedotuspäällikkö. Hän toimi Kuhmon ensimmäisenä tiedottajana vuosina 1979-1984.

Viime vuosisadan sointeja
Satavuotias Steinway korjattiin huippukuntoon
Satavuotias Steinway korjattiin huippukuntoon

Kuva-arkistosta 14.8.2008

​Oulun Soitannollisen Seuran ja sen puuhamiehen R.E.Westerlundin jäljiltä elävänä muistona seisoo nyt Oulun musiikkikeskuksen Tulindberg-salissa seuran 1900-luvun alussa ostama, Hampurin tehtaalla valmistettu täysimittainen Steinway–flyygeli, joka on rakennettu vuonna 1896, valmistusnumero 86052.

Sotavuosina soitin joutui kokemaan kovia. Se siirrettiin Päivärinteen sairaalaan, jossa sen kansi toimi jopa sairaalavuoteena. Sieltä se palautettiin musiikkiopiston hallintaan. 1960-1970-lukujen hulluina vuosina, jolloin mikään vanha ei ollut arvossaan, se siirrettiin varastoon ja unohdettiin sinne jalat irrotettuina ja seinää vasten pystyyn nostettuna. Olipa sitä jossain vaiheessa yritetty myydäkin – onneksi huonolla menestyksellä.

Pianonvirittäjä Eero Koivisto sen löysi vuosia sitten, ja lahjoitusvaroin hoidettiin sen restaurointi, jonka yhdessä Eero Koiviston kanssa toteutti Flyygelimestarit Oy:stä Markku Onnela. Flyygelin pintakäsittelyn (ranskalainen kiillotus) suoritti New Old Furniture Oy:stä Antti Kytönen ja alkuperäismallisen nuottitelineen kadonneen tilalle teki Hannu Koivisto. Hieno soitin on jälleen konserttikäytössä.

Ota yhteyttä

Pianonvirittäjä Eero Koivisto

Eero Koivisto

Roinilantie 1 A, 90440 KEMPELE

Soita

0400-680 998

Lähetä sähköpostia

eero.koivisto (at) icloud.com